KIŞ MEVSİMİNDE ÇİÇEK BAKIMI NASIL OLMALI?

KIŞ MEVSİMİNDE ÇİÇEK BAKIMI NASIL OLMALI?

Evimizi paylaştığımız çiçeklerinizi kış soğuklarından nasıl koruyacaksınız? Çiçeklerinizi küstürmemek için kışın bitki bakımının püf noktaları ile ilgili www.balkonaski.com ile konuştuk. İşte işin sırrı…

Kış mevsimi, birçok bitki için dinlenme zamanıdır. Doğanın mükemmel dengesi, bu konuda da kendini gösterir ve bitkilerimiz de kendi dillerinde dinlenmeye geçtiklerini anlatmaya başlarlar. Tabi ki onları anlayabiliyorsanız…

Yapraklarını Döküyorsa Paniğe Kapılmayın

Bazı bitkiler topraklarının üstünün kurumasıyla bize ipucu verirler, bazıları da yapraklarının bir kısmını dökerler. Aniden dökülmeye başlayan yaprakları görüp de paniğe kapılmanıza gerek yok… Bu durum, bitkinizin besleyecek daha az yaprak bırakarak kendini ufak bir uykuya almasının işaretidir. Böyle durumlarda en sık yapılan hata, bitkinin yapraklarını döktüğünü görünce daha fazla sulamaya ve besin vermeye başlamaktır. Bu hatayı yaparsanız çiçeğinizin köklerini çürütebilirsiniz.

Öte yandan bazı bitkiler ise sürekli nemli toprak severler. Bu bitkilere de aynı şekilde davranıp az sulamak ve toprağı kurutmak yanlış olacaktır. Bunun yerine sık sık ve azar azar su vermeniz en doğrusudur.

Evlerin Isıtma Sistemi Bitkilere Zarar Verebilir

Kış geldiğinde ev bitkilerinin bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de evinizin ısıtma sistemlerinin bitkinize ne kadar zarar verdiğidir. Özellikle kaloriferli ve klimalı evlerde ısının bitkilerinize çok yakın ve doğrudan gelmemesine dikkat etmelisiniz. Sıcak hava bir saat gibi çok kısa bir sürede bile bitkinize zarar verebilir. Bu dönemde çiçeklerinizi mümkün olduğunca ısı kaynaklarından uzaklaştırın. Biraz daha serin yerler, onlar için idealdir.

Evlerimizdeki ısıtmaların havada yarattığı kuruma da çiçeklerinize zarar verebilir. Bu dönemde kurumayı önlemek için çiçeklerinizin yapraklarını su püskürterek nemlendirebilirsiniz. Bir diğer yöntem de çiçeğin alt tabağına çakıl taşı yerleştirmek ve bu tabaktan azar azar su vererek çiçeği nemlendirmektir.

Kış Mevsiminde Açan Çiçekler…

Her ne kadar bitkilerin çoğu kış mevsiminde uykuya geçse de kışın çiçek açan bitkiler de vardır. Açelya, Kalanşo (Kalanchoe), Klivya (Clivia) ve Yılbaşı Çiçeği gibi bazı bitkiler kış mevsiminde çiçek açtıkları için yaz geldiğinde dinlenmeye geçerler. Bu çiçeklerinize kışın su ve besin vermeniz daha doğrudur. Bunun yanında Afrika Menekşesi, Cam Güzeli gibi her mevsim aktif olan çiçekler dinlenme dönemine ihtiyaç duymazlar. Ancak kış sonunda bu çiçeklerinizin de su ve besinini azaltarak dinlendirmeniz ilkbahara daha güçlü girmelerinde faydalıdır.

Gelecek ilkbahar ve yaz mevsimlerinde çiçeklerinizin güçlü ve canlı olması, kış mevsiminde yapacağınız bakımlara bağlıdır. Dikkatli ve nazik bir bakımla çiçeklerinizin kışı sağlam atlatmalarını sağlamak hiç de zor değil…

Facebooktwittermail

Be the first to comment on "KIŞ MEVSİMİNDE ÇİÇEK BAKIMI NASIL OLMALI?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*